Варненец избухна в мрежата с възмутен пост: Искам да попитам редно

...
Варненец избухна в мрежата с възмутен пост: Искам да попитам редно
Коментари Харесай

Варненец алармира: Някога тук е имало тракийски храм, а в момента е сметище!

Варненец избухна в мрежата с засегнат пост: 

" Искам да попитам редно ли е? Това е местността " Прибой " или както целият град я знае Фичоза. "

На фотосите качени от мъжа се виждат камари отпадъци, а от мненията под постта излиза наяве, че причина е камион, който стоварва отпадъците на поляната и отпътува. Мястото е измежду обичаните на варненци и е измежду най-посещаваните към града, изключително летните месеци.

Мъжът продължава възмутено:

" Да не приказваме, че мястото е с културно-исторически значение, защото там се е намирал тракийски храм, а по късно ранно-християнска базилика, а сега е бунище! "

Местността " Каялъка “ при квартал " Галата “ се намира на към 17 км югоизточно от центъра на град Варна и на към 3 южно от самия квартал. Разположена е в на тераса над стръмния морски бряг (над плажа " Фичоза “). Местността " Каялъка “, чието име в превод от турски значи " каменисто място “, в предишното е била осеяна с дялани камъни, изобилни фрагменти от строителна и битова керамика, а тук-там се срещали полуразрушени основи на зидове. При обработка на земята били намирани голям брой римски и византийски монети и други находки от същите столетия. От това място преди Освобождението локалните хора вадели камъни за градеж на къщи в тогавашното село Галата. В южния завършек на местността през 1931 година е открита засводена гробница с три скелета в нея, сложени по християнски бит (с глави на запад). От същата околност са намирани и голям брой оброчни плочки на Тракийския бог-конник (Херос), в това число и по време на особено извършения археологически обход от Варна до устието на р Камчия през 1950 година

Всички тези данни дават съображение да се допусна, че в местността е съществувало огромно тракийско населено място и Варненският археологически музей (тогава Сталински) подхваща систематични разкопки, които не престават от 1950 до 1952 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР